Beklædning

til langrend for motionister:

 

Her kommer et par simple råd til beklædning og fortæring, når du skal løbe langrend.


Overkroppen:
Nærmest kroppen skal du bruge svedtransporterende skiundertøj. Mellemlaget skal isolere og her kan bruges en tynd fleecetrøje. Yderlaget skal være en langrendsjakke, som er vind- og vandtæt, men samtidig åndbar.


Underkroppen:
Inderst svedabsorberende skiundertøj. Udenpå et par vindtætte langrendsbukser. Et par lange tynde skisokker. Neopren-overtræk til skistøvlerne.


Hovedet:
Benyt en varm hue. I varmt vejr kan huen erstattes af et hårbånd. På hænderne bruges et par langrendshandsker med god pasform. I stedet for et halstørklæde, så brug en halsdisse. Den er også let at trække op foran ansigtet, hvis det pludselig bliver koldt og blæsende.


Såfremt at det er meget koldt og blæsende:
På hovedet bruges en tynd elefanthue under den varme hue. I stedet for almindelige langrendshandsker kan bruges forede luffer. Fryser du stadig, så tag et par tynde uldvanter på inderst. På benene kan et par vinterløbetights bruges som mellemlag. På overkroppen kan suppleres med en vindvest/vindbreaker.


Briller:
Sportsbriller med gult eller orange glas kan anbefales, når det er overskyet og dårlig sigt. I klart solskin bruges mørkt glas, så man ikke bliver sneblind. Løber man i snevejr, kan en farvet sneskærm være meget nyttig.


Skistøvler:
Der findes flere typer skistøvler, men vælg dem, som sidder bedst på dine fødder. Støvlerne skal være varme og solide, så kig mere på kvaliteten end prisen. Har du ski i forvejen, så køb støvler, som passer til skibindingen.


Rygsæk:
Flere løber med en rygsæk, men den kan godt spærre, så sveden ikke kommer ud og derfor kan man få en våd ryg. Man kan købe bagtasker i flere størrelser og det kan varmt anbefales. Nogle af dem har også udvendige rum til din termodrikkedunk.


Fortæring:
Skal du have clementiner med ud på løjpen, så skræl dem inden du går ud i kulden og læg dem i en plastpose. Skal man først skrælle dem ude på løjpen, skal man have handskerne af og det kan blive en kold fornøjelse for fingrene. Tager du chocolade med ud i kulden, så del dem i små stykker, inden du går ud. Så kan du tage dem i posen uden at tage handsken af.
Ovennævnte råd kan jeg varmt anbefale, da jeg selv har prøvet det hele af. Når du køber skiudstyr, så tag altid ekspedienten i butikken med på råd. De er alle uddannet i faget og har som regel også egne erfaringer, som de kan viderebringe.


God fornøjelse med skituren.
Erland Kongsdal Pedersen